Een artikel van Michele Blacksberg “How the Mind-Body Connection Affects Your Skin” (Hoe de Mind-Body connectie je huid beïnvloedt) doet verslag over de laatste bevindingen in psychodermatologie en vertelt het volgende:

Psychodermatologen proberen te achterhalen wat de psychologische redenen zijn voor een huidconditie. Zij bestuderen de effecten dat gedrag kan hebben op verschillende aandoeningen van de huid en bieden therapie aan zoals hypnose, biofeedback, ontspanningstechnieken en meditatie om deze te behandelen.

Dr. Ted Grossbart is zo’n specialist. Hij is klinisch psycholoog en expert op het gebied van psychodermatologie en de auteur van het boek “Skin Deep” dat via zijn website gratis te downloaden is. Grossbart geeft aan: “Zo’n 605 van de mensen die naar een arts gaan voor huid- en haarproblemen hebben te maken met aanzienlijke stress. Emotionele issues kunnen veel problemen veroorzaken en kunnen zelfs de meest geavanceerde medische behandelingen blokkeren in hun werking. Grossbart hielp Mary O’Leary, een operatieverpleegkundige die last had van chronische wratten op haar voet, en die niet geholpen kon worden met de gebruikelijke behandeling.

O’Leary vertelde aan de New York Times: “Ik heb zelfhypnose geleerd” Zij visualiseerde daarbij haar immuuncellen die het virus aan het bevechten waren en stelde zich daarbij voor dat een gezonde huid de wratten zou vervangen. “Het is bizar en verbazingwekkend maar het werkte.” De New York Times rapporteerde meer dan 10 jaar geleden al over de opkomst van dit vakgebied met het artikel: SKIN DEEP; If You Think It, It Will Clear (Huiddiep, als je het denkt, dan gaat het weg): Stress kan je puistjes laten ontvlammen. En hypnose kan helpen om ze op te ruimen net zoals diepe ademhalingsoefeningen.

Dat is het idee achter dit opkomende medische vakgebied, dat de interactie tussen de geest en de huid onderzoekt. Deze onderzoekers geloven dat voor een aantal patiënten stress een rol speelt in verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis, rosacea, eczeem, blozen en netelroos.

Deze artsen staan bekend als psychodermatologen en zij concentreren zich minder op medicatie maar meer op de psychologische component van de aandoening. Zij gaan niet voorbij aan traditionele medicatie, maar zij voegen andere behandelingen toe zoals psychotherapie, meditatie, ontspanning, hypnose, acupunctuur, yoga, tai chi en anti-stress medicatie.

Hypnose kan je helpen om er jonger en mooier uit te zien en je jonger te voelen. Het start met je leren te ontspannen met zelfhypnose technieken. Indien nodig met hulp van een hypnotherapeut afkomen van dieper liggende stressfactoren en gebruik te maken van de zelfhypnose audio’s die via deze website worden aangeboden.