Professionele hypnose is tamelijk onbekend in Nederland. We associëren hypnose nog vaak met bizarre shows of zweverige toestanden. Hypnosetherapeut Ina Oostrom is wars van zulke vooroordelen. Zij ontdekte in Amerika Hypnotic Beauty: een programma waarmee je door suggestie op een veilige manier mooier wordt. Hoe werkt dat?

lna Oostrom is eigenaar van praktijk HypnoseMentor in Oosterhout. Zij is al haar leven lang geïnteresseerd in mensen en hersenen en las er talloze boeken over: “Ik wilde goed voor mezelf zorgen en bijvoorbeeld weten hoe ik met stress om moet gaan. Hypnose boeide me zo zeer dat ik In zoog een opleiding in de Verenigde Staten ging volgen, Het vak was toen nog erg onbekend, En onbemind. Toen ik mezelf officieel hypnosetherapeut mocht noemen, waren er mensen die niet meer met me wilden praten. Jammer, want hypnose heeft niets te maken met slaap, macht, esoterie of religie Het werkt ook niet als ‘waarheidsserum‘. Hypnose is juist een heel natuurlijke toestand, een enorme concentratie in je gevoel. Eigenlijk ga je iedere dag in en uit hypnose. Bijvoorbeeld als je heel geconcentreerd met iets bezig bent (flow) of naar een boeiende film kijkt. in een hypnosesessie schakel je, in een veilige situatie, het kritische en analytische deel van jezelf uit. Door de suggesties van de therapeut duik je diep in je onder‐ bewustzijn. Als je in zo’n hypnotische trance bent, kom je zo dicht bij je gevoel dat je blokkades kunt opheffen die voor klachten zoals angst of pijn zorgen. Je raakt de controle niet kwijt,maar je krijgt juist controle over je leven.”

Onderduiken

Ina: “Wetenschappers van de beroemde Mayokliniek in de VS zijn ervan overtuigd dat wanneer hypnose goed wordt uitgevoerd, het heilzaam en goed is voor verschillende klachten. Ik vergelijk het altijd met een ijsberg: tijdens spraaktherapieën zoals bijvoorbeeld psychotherapie vertelt de cliënt het probleem vanuit het normale bewustzijn. Dat is het topje van de ijsberg: de tien procent die je ziet. We zien dat het onderbewustzijn de echte oorzaak van het probleem kent en daarom trek je als hypnotherapeut je duikpak aan en pak je de 90% van het onderbewuste en het gevoel aan.”

Ina is lid van de beroepsorganisatie Hypnose Vereniging Nederland, gespecialiseerd in directe hypnose. In tegenstelling tot indirecte hypnose, kenmerkt directe hypnose zich door kortdurende en efficiënte behandelingen, die leiden tot een snel herstel van klachten, vertelt Ina: “De hypnotiseur maakt gebruik van ondubbelzinnige, aanvaardbare suggesties. Hij vertelt de cliënt wat die wenst te ervaren, bijvoorbeeld: ‘je bent nu diep ontspannen’ of: ‘je bent vijf jaar en je bent op school’. Het woord ‘direct’ heeft niks met commanderen te maken: zo helpt de therapeut de cliënt om in het diepe onderbewustzijn te komen. Daarna krijgt de cliënt opdrachten waarmee het lichaam zichzelf kan genezen. De hypnotiseur is alleen een hulpmiddel.”

Echte schoonheid komt van binnenuit

WendyPackerR.N., CH, OB

De Amerikaanse Wendy Packer is de grondlegster van Hypnotic Beauty.

Ina: “Hoe je je diep van binnen voelt, straal je ook uit. Je kunt jezelf sterk negatief programmeren, zoals vrouwen met anorexia doen. Rondom schoonheid is veel narigheid. Sommige mensen vinden het uiterlijk, de vorm, belangrijker dan hun eigen inhoud. En dat terwijl schoonheid zó subjectief is. Wist je dat de beroemde buste van Nefertiti lachrimpeltjes heeft? Die maken dat beeld juist zo aantrekkelijk! Ik wil graag het diepe zelfvertrouwen van mensen laten groeien, zodat ze gaan stralen. Stralende mensen zijn mooi: ze vallen op. Op een hypnosecongres in Amerika kwam ik in contact met de verpleegkundige en hypnosetherapeut Wendy Packer uit New York. Ze is al oma en wilde geen ‘verlepte schoonheid’ worden. Ze probeerde een paar lang vergeten hypnosetechnieken uit op zichzelf en na een tijd viel het anderen op dat ze er zo jong en mooi uitzag. Ze presenteerde haar Hypnotic Beauty op het congres. Ik was meteen ‘verliefd’ op deze mind-body connectie. Wat me in deze methode van zelfhypnose aantrok was de nadruk op ‘echte schoonheid komt van binnenuit’. We hebben dat in deze wereld nodig. Bijna iedereen kan er mooier uitzien en zich jonger voelen.” Hypnotic Beauty bestaat uit vier programma-onderdelen: Hypnotische Schoonheid door Sereniteit (ontspanning), Glimlach, Gelaat en Ogen. Het is heel laagdrempelig. Iedereen kan zelf het programma volgen. Ina heeft speciale audio-opnames gemaakt, waar je op een rustige plek naar luistert. Hoe vaker je naar de opnames luistert, hoe groter het effect is. Geleid door haar stem zak je langzaam maar zeker weg in een diepe ontspanning. Deze innerlijke sereniteit is een heel belangrijk effect van Hypnotic Beauty. De huid ontspant en ziet er rustiger uit. Stresshormonen nemen af. Ina geeft ook suggesties voor bewegingen met de mond en de ogen. Deze (mentale) spieroefeningen zorgen ervoor dat het gezicht strakker wordt en de ogen stralender. De methode bevat ook technieken uit yoga en ayurveda. Het verwante programma Hypnotic Charisma richt zich op je stem, intonatie en lichaamstaal, zodat je een charismatische, krachtige uitstraling krijgt. Deze methode van radicale zelfwaardering wordt veel toegepast in het bedrijfsleven.
Ina: “Ik vind Hypnotische Schoonheid en Charisma bewezen veilige, gemakkelijke en krachtige manieren om je natuurlijke schoonheid en uitstraling naar buiten laten komen. Dat is veel minder mysterieus dan het misschien klinkt. We halen het goede in mensen naar boven. Daarom sta ik er ook helemaal achter.”

Hypnotic Beauty in de salon

Als je interesse hebt in schoonheid door hypnose, kun je één gratis mp3 en e-book downloaden via Ina’s site

Ina Oostrom

Ina Oostrom

HypnoticBeauty.nl en rustig beluisteren. Spreekt de zelfhypnose je aan, dan kun je de klant tijdens het masker of tijdens de massage naar Ina’s stem laten luisteren. Of je spreekt zelf de teksten uit die in het e-book staan. Ina: “Met de woorden versterk je de ontspannende invloed van je handen. Wil je méér, dan kun je een cursus volgen tot Hypnotic Beauty en Charisma Consulent. Na een training van vier dagen ben je stress- en gedragsconsulent en kun je bijvoorbeeld mensen helpen met afvallen of stoppen met roken. Daarna volgt een halve dag over schoonheid en charisma. Je kunt de geleerde technieken in je dagelijks werk integreren of aparte consulten houden. Maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling is hypnose een waardevol instrument, omdat je de kracht van de menselijke geest leert kennen.”

Tekst: Petra Teunissen voor Estéticienne

Klik hier voor een pdf van het artikel.