Recente onderzoeken tonen aan dat stress fysieke veranderingen kan veroorzaken die de veroudering kan versnellen. Een toevloed in de hoeveelheid adrenaline en cortisol veroorzaakt een stijging van de bloeddruk en laat het hart sneller kloppen. In de huidige tijd waar stressfacturen zich onverminderd voordoen (een onophoudelijke stroom van werkdruk, files, geldproblemen), eisen chronische doses adrenaline en cortisol een hoge tol van onze fysieke en emotionele gezondheid. “Tussen de 60 -90 procent van alle doktersbezoeken zijn gerelateerd aan angst, depressie, obsessieve woede en vijandigheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk en hartaanvallen – allemaal problemen die gerelateerd worden aan stress,” zegt Herbert Benson, arts en auteur van het toonaangevende boek The Relaxation Response en een oprichter en directeur emeritus van het Benson-Henry Instituut voor Mind Body Medicine in Boston.

De meest effectieve manier om deze destructieve keten van gebeurtenissen te stoppen is om te mediteren, met behulp van wat Dr. Benson ‘de ontspanning respons …’ noemt. Uit een onderzoek uit 2005 van het Massachusetts General Hospital in Boston blijkt dat meditatie leeftijd gerelateerde veranderingen in de hersenen helpt voorkomen.

Probeer het! Een of twee keer per dag, gedurende 10 tot 20 minuten (ja, je hebt wel de tijd – je hoeft die alleen maar te maken) op een rustige plek zitten, sluit je ogen, ontspan je spieren, rol je hoofd, nek en schouders even om ze los te maken, en haal aangenaam adem vanuit je buik. … Als je klaar bent, houd je ogen gesloten voor een extra minuut en laat langzaam de alledaagse gedachten weer terug stromen in je geest. Zie je meditatie nog steeds niet zo zitten? Je kunt aan Yoga doen, of iets actiefs en herhalend, zoals in plaats daarvan hardlopen. Focus op je ademhaling en hoe je voeten zich met elke stap neerzetten. ‘Zorg dat je activiteitenlijst uit je hoofd gaat’ zegt Dr Benson.
De techniek waar Dr Benson de voorkeur aan geeft is om een woord te herhalen, een zogenaamde “mantra,” en te mediteren.

De makers van Hypnotic Beauty kennen alle geheimen van een mantra meditatie. (Een van ons is opgeleid als TM initiator door de beroemde Maharishi Mahesh Yogi, de goeroe van de Beatles!) En terwijl we nu niet vertellen wat de mantra’s zijn, kunnen we aan u openbaren dat dezelfde dynamiek die Dr. Benson’s ‘ontspanning respons’ zo effectief maakt, werkzaam is in de zelfhypnose methoden van HypnoticBeauty.nl.

Dus … stop en ga praktisch aan de slag! Klik gewoon op een van de Hypnotic Beauty opnames en trakteer jezelf op een heerlijk extra sessie waarin je jonger en mooier wordt.

Ja, doe het nu, je bent zo de moeite waard!

Wendy Packer